Ladukorda

5 ASJA, MIS TEEKSID SU LAO PAREMAKS

Eelmises osas rääkisime lao väljanägemise tähtsusest ja tõmbasime paralleele ettevõtte näo ja visiitkaardiga.

Teades, et hästi korrastatud töökoht ja keskkond annab juurde efektiivsust 15-20%, siis tasub teemaga tegeleda.Ei ole vahet, millisel tasemel parasjagu ollakse.Takistatud sujuv kiire vool, lisaliigutused, otsimised ja ümbersõitmine on see, mis tekitab kulu laos.Inimene olles juba mõnda aega segaduse keskel, tihti harjub sellega. 

Kui puudub ka laojuhil surve või vajadus muutusteks, siis kohtab ladusid, mis karjuvad korrastamise ja organiseerimise järgi.Paljudel juhtudel levib eksiarvamus, et tekkinud segaduse ja ruumipuuduse saab kiiresti lahendada moodsa tehnikaga või ERP laohalduse (WMS) tarkvaraga.
Vertikaalne karusellriiul, kitsa riiulivahe komplekteerija, AGV või AMR, kõik nad on ülimalt vajalikud asjad. Tegelikkus võib olla see, et olemasolevad probleemid just võimenduvad. Liigume trepist üles ikka ühe astme haaval ja ärme ürita jätta mitu astet vahele.

Puhtus ja kord, ning selle hoidmine on paljuski lao korrastamise esimene samm.

Professionaalse puhastusteenuse kasutamine.

Ma tean, kaval mõte on laotöötajatest puhastusteenuse töötajad teha, aga kui vähegi kannatab, siis valige professionaalne teenus. Võibolla jagada puhastusettevõtjaga kohustusi. Näiteks suurem praht koguda ise ja vaba põrandapind lasta teenusepakkujal töödelda.
Laske teha erineva mahu ja suurusega pakkumisi teenusele. Tehke oma matemaatika ja siis valik.
Oma osaga panustavad laotöötajad üldise puhtuse hoidmisse. Kõik algab hoiakust ! 
Määrake laoriiulite, alade üldise korra ja puhtuse eest vastutajad.
 Jagage laoplaanil kasvõi laoriiulite vahede kaupa alad töötajatele vastutada. Premeerige puhtaid ja korras vahede eest. Siis midagi ei ripu, vedele jne. peale vahetuse lõppu.

Juurutage 5S laos metoodikat 

Rohkem tootmise poolel kasutatavast 5S-ist on ka laol palju kasulikku õppida ja tasub seda natuke uurida.

  •  Sorteeri – kõik liigne läheb
  • Sära – töökoht, ruumid, vahendid korda
  • Sea korda – paigutused, asukohad, märgistus
  • Standardiseeri – reeglite loomine
  • Säilita – kõige eeltoodu hoidmine

 Võimalusel saatke valitud inimesed 5S koolitusele ja kasutage seda ka oma kontoris. Võite tulemustest meeldivalt üllatuda.

Vahetage viga saanud laoriiulite osad ja töövahendid

Kõverad, vigastatud laoriiulite osad, puruks ja katkised töövahendid tuleks vahetada koheselt. Paljudes ettevõtetes puudub laojuhil laoriiulite kaitsmisest ja turvalisusest info.
Vigastatud laoriiuli raami diagonaalid, postid ja laoriiulite talad kujutavad endas ka suurt turvariski peale visuaalse vaatepildi.
Samuti võiks vaadata üle ka laohoone katkised osad ja töövahendid. Eriti saab viga laadimise ja vastuvõtuala ümbrus.
Hoiame remontides ka paremini töötajaid, näidates, et ettevõttele on turvalisus ja kord prioriteet.

 

 Kõigele peab olema koht ja kõik peab olema omal kohal

Ladu on müüdava kauba või materjali ladustamiseks. Aadressiga laoriiulitel leiavad koha kõik kaubad/materjalid, mis on laos arvel. 
Tihti segaduse tekkimisele võib aidata ka kaasa ettevõtte laos puuduv poliitika, mittemüüdava materjali ladustamise osas.
Väga kriitiline tuleks olla selle suhtes, kui laoriiulitel soovitakse ladustada asju, mida laoseisust me ei leia. Olgu siis tegemist, kas omaniku või ettevõtte teiste osakondade varaga.
Kui laojuht laseb lattu paigutada näiteks liigselt  turundusmaterjali, tehnikat, rehve , ettevõtte halduse, IT vms osakonna vara, siis sellega kaotatakse opereerimiseks vajalikke riiulikohti.
Tulemuseks vaikselt ligi hiiliv ruumipuudus ja sellest tingitud kasvav segadus.

Looge lattu tegevuste jaoks vastavad alad

Spetsiaalsete tegevuste jaoks loodud alad on tavaline laopraktika.
Kindlate protseduurireeglitega alad laos, nii nagu on kauba vastuvõtt, kontroll, väljastus, tagastus on ainult konkreetse tegevuse jaoks loodud ja seal muud ei hoiustata.
Laoalad märkida vajadusel maha ,või teha vastav silt.
Töökoht alal varustada vastavate materjalide ja abivahenditega. Võib kasutada väiksemaid märke ja tahvleid info kuvamiseks jne.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Eelmine lugu

LADU KUI SU ETTEVÕTMISE VISIITKAART

Järg on siin

KAUBA VASTUVÕTUALA LOOMISE SALADUSED