Ladukorda

VILETSALT DISAINITUD LADU, AUK ETTEVÕTTE RAHAKOTIS.

Eelmises  „Deep dive“ osas rääkisime kauba paigutusest. Selles osas vaatleme lao planeeringu teemat.

Paljudel kordadel läheb ettevõtetel uue laoplaneeringuga nii, et keskendutakse kiirustades rohkem maja ehitamisele, sisustamisele ja selle hinnale. Samas pühendatakse vähem aega, kauba, materjali, komplekteerimise, ladustamise, väljastamise aladele jne. ehk lao tervikliku toimivuse ja eripärade jaoks.

Kuna tavaliselt on ka põhirõhk hea mahutavuse saavutamisel, saab lõpuks palju ridu laoriiuleid küll paika, aga garantiid pole kas see ettevõtte kasuks töötab.

Väliselt võibki olla kõik korras, uus ladu sai suurem kenam, aga kas ka efektiivsem?

Liikumisel läbitavaid meetreid tuli korraga palju juurde ja olematu või puudulik protsess annab nüüd kohe tunda kiirelt kaduva aja näol.

Vähesed on aru saanud, et tark on teha laoplaan seestpoolt välja. Enne kogu laologistika operatsioonid koos planeeritud kasvuga mahutada ära ja siis laole alles seinad ümber. Nii kõrgus, kui laius.

Tavaliselt saavad laoriiulid paika väikeste infokildude või juhi kõhutunde põhjal. Vähem kohtab toodete, materjali mahu ja operatsioonide põhist lähenemist ja täpsemaid tulevikku prognoosivaid arvutusi. Laoriiulite müüjad-paigaldajad ei saa ka Teie eest matemaatikat ära teha. Nad suudavad tulla teatud maale vastu ja see on ka kõik. Ja lõpuks on ikkagi kõik tellija muusika.

Kuidas siis olla?

Soovitus oleks alustuseks joonistada lihtne plaan visualiseerimiseks. Ruuduline paber ka täitsa OK (teete endale). Nüüd oleks vaja paika saada kõik laooperatsioonide alad. Lähtume planeerimisel kindlasti kaubast, materjalist, protsessidest ja maksimaalsetest mahtudest. Vajalik oleks valida ka mõõtühik näiteks 1alus või m2, jm, m3, et oleks mingi võrdluspunkt.

Materjali mõõtude puududes saab ülevaate tehes laos väikese ringi. Kindlasti ei tohi unustada tehnikat, mis laos liigub. Vaadake, millised miinimumid tõstetehnika tootja annab täisalusega manööverdamiseks jne. Olgu see suur või väike tehnika. Uksed on väga tähtis osa, millele kindlasti tähelepanu pöörata ja konsolideerimise-väljastamise alad nende läheduses.

Ka on oluline joonistada üles nn komplekteerimise teekond ja vaadata kas see üldse tundub loogiline antud laoriiulite paigutusega.

Ümbertegemine mitmeid kordi käib asja juurde. Samas saab iga korraga parema pildi, mida tellid.

Järgmises osas vaatame, milliseid kulukaid vigu annab planeerimisel teha ja kuidas neid vältida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Eelmine lugu

8 TAVALIST KAUBA PAIGUTUSE VIGA LAOS JA KUIDAS NEID NÄHA.

Järg on siin

12 APSAKAT LADUDE PLANEERIMISEL EHK OLEME JÄRGMINE KORD TARGEMAD