Ladukorda

PICK N PACK EHK “Deep Dive“ LAO KOMPLEKTEERIMSES

Aga enne väikse vahemärkusena tahaks mainida ja juhtidele südamele panna, et kauba komplekteerimise vahendid ei ole säästukoht, vaid hea investeering. Eriti, kui on tegutsemist jae või hulgikaubanduses toimetava laoga ja kohtades, kus on palju tooteridu noppida.

Korralik, mugav, funktsionaalne, professionaalne komplekteerimiskäru või tõstuk, millel on noppelehe, tahvli, laptopi, käsiskänneri, noa, markerite, teibi, kilekottide, prügi, kastide, karpide hoidmise kohad ja vastavale tööle piisav mahutavus. Käru ei peaks saama kunagi täis ringi keskel, mille tõttu on vaja tulla seda eraldi tühjendama.

Serveerimiskärud, poekärud, poekorvid, omatehtud ratastel moodustised, saan Teist aru ja katsetamiseks/alustamiseks oli see hea alternatiiv. Samas näen neid kasutuses ka täistuuridel töötavas suures laos siis, ka see võib olla üks pudelikael Teie tegevuses. Mõelge kõikide lisaliigutuste peale, mida need puudulikud vahendid komplekteerijat tegema sunnivad tuhandete ridade komplekteerimisel.

Arvan, et ühe lao parendamiseks on vaja vaadata alati professionaalsete tehnikate ja tehnoloogia poole. Ikka käed vabad, kõiksugu hoidjad, mahutavus, ergonoomika jms.

Laena, osta, rendi kasvõi üks korralik ühik komplekteerimiskäru/tõstuk ja testi/mõõda kiiruse vahet olemasolevaga. Käige juhtkonnaga ka ise kaupa noppimas ja siis sealt tekkinud uusi ideid testida, testida, testida.

Kauba komplekteerimise/noppimise saame jagada jämedalt kolme tüübi vahel vastavalt, kui peeneks on kliendi soovide täitmisel mindud. Sõltub muidugi paljudest asjadest (loe: see maailm on kirju). Aga võtame kauba, mis liigub kaubaalusel. Näiteks teekonnaga tootja-importija-hulgimüüja-jaeklient.

Seega olenevalt küll kaubast, mida lähemale lõpptarbijale seda peenemaks on tootjalt saadud kaubaalus vaja tükeldada.

Selleks, et hästi komplekteerimist korraldada võiks olla ka ladu, laoriiulid vastavalt paika seatud, näiteks jaotusega alused, peenkaup, muud.

  • Tükikaupa komplekteerimine – alustelt ja kastidest/karpidest väljavõetud kauba ükshaaval noppimine. Kõige ajakulukam tegevus, eriti kui tooted lähevad väga väikeseks ntx seibid, tihendid, poldid, mutrid, liitmikud, nupud võibolla isegi ravimikarbid. Neid tuleb pidevalt lugeda/kaaluda eraldada teistest. Ära ei saa unustada ka paigutamist, millele kulub aega rohkem, kui kastide ja alustega toimetamisel. Tellimusel kogused mahus ei ole suured aga peatusi ja tegevust võib nendega olla palju.Tükikaupa komplekteerimise jaoks luuakse peenkauba alad koos vastavate riiulite ja märgistusega.

 

  • Karbikaupa/kastikaupa komplekteerimine – kaubad asetsevad vastavalt suurusele, kas avatud alusel alustel laoriiulis või peenkauba riiulis. Mugav kõrgus kaupadel/materjalidel kiiresti ringlevatele, kuni umbes rinnakõrgus. Väga madalal või kõrgel asetsemine on pigem aeglastele kaupadele. Natuke vähem ajakulukas tegevus eelmisest, kuigi vajab kastilt/karbilt sildi lugemist ja toote kindlakstegemist. Pappkastid on tihti ühesugused ja nendel võibolla vilets sildisüsteem. Käsiskänner tooks leevendust, juhul kui kastidel, karpidel ja riiulitel on korralik ribakoodi süsteem.

 

  • Aluste kaupa komplekteerimine – tooted suuremates kastides (erinevad) komplekteeritakse kohe puidust alusele, või rullkonteinerile moodustades tervikliku sega aluse/konteineri, või kaup liigub kohe terve alusega edasi. Siin on küll vähem tegemist täisalusega, kuigi kehtib ka eelmise punkti reegel märgistuse jälgimise kohta ja ka raskematest kastist alustamine. Rullkonteiner on oma funktsionaalsuselt väga hea abimees ja kasutusel laialdaselt jaekaubanduse pideval varustamisel. Enamasti liigutatakse aluseid mõne elektrilise vahendiga. Tegevuste fikseerimine või aluse/kasti kontrollimine käsiskanneriga annaks siin ka efekti.

Järgmises osa vaatleme erinevaid tehnikaid, kuidas annab kaupa komplekteerida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Eelmine lugu

MILLEKS KOMPLEKTEERIMISE EFEKTIIVISTAMINE? KAS PUUDUVAD TÖÖTAJAD VÕI LIIGSED KULUD ANNAKSID SULLE TÕUKE?

Järg on siin

KOMPLEKTEERIMISE TEHNIKA, KAS SINU VÕI LAO TARKVARA VALIK ?